Betaalbare domotica, waar kies je voor?
Voor liefhebbers van elektronische apparatuur en computers leven wij in een waanzinnig interessante tijd. Waarschijnlijk ben je al bekend met het begrip smart homes ofwel domotica: de technologie waarbij apparatuur in huis op afstand, volgens schema’s of aan de hand van sensoren bediend kan worden. Nog niet lang geleden was deze technologie voornamelijk bereikbaar voor mensen met een ruim gevulde portemonnee, maar inmiddels begint domotica steeds meer gemeengoed te worden en dus betaalbaar. Het is in praktisch ieder huishouden inzetbaar en de populariteit neemt steeds meer toe. Maar juist vanwege deze razendsnelle ontwikkelingen is het vaak moeilijk om te weten welk apparaat je nu moet aanschaffen om voorbereid te zijn op de volgende ontwikkeling
Z-Wave of Zigbee?
Op dit moment bestaat er een tweedeling op het vlak van betaalbare domotica. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van twee verschillende protocollen die nog niet goed met elkaar kunnen communiceren: Z-Wave en Zigbee. Je moet het eigenlijk zien als twee verschillende talen; de apparaten verstaan elkaar nog niet. Dus als je domotica hebt met het Z-Wave-protocol, moeten alle andere apparaten in dezelfde taal communiceren. Een Zigbee-apparaat werkt in die omgeving dus niet. Z-Wave is wel iets flexibeler dan Zigbee. Bij Z-Wave herkennen de apparaten elkaar beter, ook als het onderling verschillende merken zijn. Bij Zigbee kan het voorkomen dat twee verschillende merken niet samengaan op hetzelfde netwerk. Het is belangrijk om daarop te letten bij de aanschaf van jouw domotica. Vraag ernaar bij de verkoper of controleer de specificaties als je online bestelt. Op de websites van zowel Z-wave als Zigbee staan de merken vermeld die producten maken voor hun protocol.
Voorbeelden van merken domotica die werken met het Z-Wave protocol:
- Aeotec
- Everspring
- Express Controls
- Fibaro
- Zipato
Voorbeelden van merken domotica die werken met het Zigbee protocol:
- Bosch
- Comcast
- LG
- Logitech
- Osram
- Philips
- Samsung
- Zigbee
In de tweedeling van protocollen voor domotica komt echter op zeer korte termijn verandering. Enkele grote technologie bedrijven waaronder Samsung en Google komen met betaalbare apparaten, die communiceren via alle protocollen. Straks kunnen dus alle belangrijke en betaalbare domotica-apparaten in hetzelfde netwerk naast elkaar functioneren.
Met deze kennis in het achterhoofd, kun je dus nu al jouw huis inrichten met betaalbare domotica apparatuur zoals schakelaars en sensoren, zonder je zorgen te hoeven maken of deze in de nabije toekomst wel met elkaar kunnen communiceren. Je kan natuurlijk nog even wachten op de nieuwe generatie betaalbare hubs zoals de Samsung Smartthings of Google Home. Maar wil je je woning nu alvast inrichten met betaalbare domotica? Zorg dan dat deze behoren tot één soort protocol.
Betaalbare domoticaproducten op een rij
De centrale hub of controller
De basis van een domoticasysteem bestaat altijd uit de centrale hub. Dit is het hart van het systeem waar alle apparatuur mee communiceert. De bediening vanaf bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon verloopt dan ook via deze hub. Het is belangrijk dat de hub (ook wel controller genoemd) alle protocollen of talen spreekt.
Betaalbare domotica-plugs of -stekkers
Door gebruik te maken van domotica-plugs kun je ieder elektrisch apparaat toevoegen aan een netwerk. Een domotica-plug is een stekker die je in een wandcontactdoos steekt, waarna je alle soorten apparatuur kun aansluiten op je plug. Zo is het mogelijk om ieder apparaat op te nemen in jouw domoticanetwerk. Voorbeelden hiervan zijn:
- Fibaro Wall Plug
Een wandcontactschakelaar met energieverbruik sensor. Dit is één van de meest geavanceerde, betaalbare plugs omdat hij tevens het energieverbruik meet en doorgeeft aan de centrale hub. Ook is het energieverbruik aan de kleur van de led verlichting te zien. - Eminent e-Domotica Aan/Uit Schakelaar
Dit is een eenvoudige en dus betaalbare aan/uit schakelaar zonder energieverbruikmeting. - KlikAanKlikUit Schakelaar
Zeer eenvoudige betaalbare schakelaar voor het KlikAanKlikUit-systeem.
Domotica-sensoren
Met betaalbare domotica-sensoren maak je jouw huis intelligent. Denk aan een temperatuursensor in intelligente thermostaten, sensoren die kunnen zien of jouw deuren en ramen goed gesloten zijn. Ook kunnen zij registreren of het buiten licht of donker is, of dat je huis mogelijk blootstaat aan gevaren zoals brand of overstroming.
Betaalbare domotica gaat de wereld veroveren
Om te zeggen dat je er niet meer omheen kunt gaat nog te ver, maar als je jouw huishouden slim wil beheren, veiliger wil maken en energie wil besparen, dan is het nu de tijd om in te stappen in de wereld van de betaalbare domotica. Het is nu voor een ieder toegankelijk en het maakt jouw leven aangenamer, millieubewuster en veiliger. Hoor ook bij de pioniers van de betaalbare domotica!