Veel mensen hebben al losse domoticaproducten in huis, zonder dat ze realiseren dat deze apparatuur nu of in de toekomst te koppelen is aan een smarthome hub. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Philips Hue verlichting of de verschillende slimme thermostaten zoals Nest of Toon. Een slimme thermostaat wordt vaak aangeschaft, omdat de energieleverancier er een aanbiedt. Maar wat kun je er eigenlijk nog meer mee dan alleen als losstaand apparaat te gebruiken?
Waarom zou je eigenlijk een slimme thermostaat kopen?
Een slimme thermostaat kopen is inderdaad slim. Een aantal energieleveranciers geven ze vaak gratis weg als lokkertje, maar er zélf een aanschaffen is ook zeker interessant. Je verdient de investering in gemiddeld twee á drie jaar terug. De thermostaat zorgt er namelijk voor dat de verwarming nooit meer dan strikt noodzakelijk aanstaat. Er zijn ook thermostaten te koop waarbij nog slimmer met de energie wordt omgesprongen, door bijvoorbeeld het geleidelijk laten stijgen of dalen van de temperatuur in het verwarmingssysteem. Deze techniek heet moduleren en werkt via het OpenTherm-protocol. Dit werkt overigens alleen in combinatie met een daarvoor geschikte verwarmingsketel.
Koppelen aan een domoticanetwerk
Als je een slimme thermostaat aanschaft is het goed om vooraf te weten of deze is te koppelen aan een domoticanetwerk. Pas dan kun je namelijk echt gaan spreken van een slim huis. Denk onder andere aan activeren van verlichting op het moment dat de gewenste temperatuur is bereikt. Je kunt overigens ook alvast een slimme thermostaat kopen die nu nog niet te koppelen is aan een domoticanetwerk, maar in de toekomst wel. Dit heeft voornamelijk te maken met de protocollen waarmee domotica-apparaten met elkaar communiceren. Er zijn twee belangrijke talen: Zigbee en Z-wave. Deze twee talen verstaan elkaar niet. Let hier dus op bij de aanschaf. Overigens zijn er losse domotica-hubs in aantocht waarbij dit probleem wordt opgelost, omdat deze apparaten tegelijkertijd beide talen kunnen spreken. Denk hierbij vooral aan de Samsung SmartThings.
Moet je slimme thermostaat meteen moet worden geïntegreerd in het bestaande domoticanetwerk? Let dan goed op of de huidige hub van het Zigbee- of Z-wave protocol is. Diegenen die een slimme thermostaat kopen om later te integreren in een domoticanetwerk, hoeven er dus alleen op te letten dat hij in ieder geval één van de twee talen spreekt: Zigbee of Z-wave. Naast deze twee protocollen is er nog een derde: Apple Homekit. Dit is een domoticasysteem dat alleen werkt in combinatie met Apple-TV of een nieuw model iPad als hub.
Voorbeelden van geschikte thermostaten voor in een domoticanetwerk
- Nest Thermostaat
Als je een slimme thermostaat gaat kopen is de Nest zeker het overwegen waard. Dit is een van de meest geavanceerde types, voornamelijk omdat hij zelf leert. Hij let op jouw gedrag en bedenkt daar zelf een slim schema omheen. Deze thermostaat is nu al middels een plug-in te koppelen aan het bekende Fibaro domoticasysteem. Door het gebruik van het Z-wave protocol kan de thermostaat op korte termijn ook worden gekoppeld aan de Samsung SmartThings hub. De Nest is modulerend.
- Eneco Toon
De Eneco Toon maakt tevens gebruik van het Z-wave protocol en staat erom bekend dat hij goed samenwerkt met de Philips Hue verlichtingsproducten. De Toon leert zelf, net als de Nest. Mensen die een slimme thermostaat kopen kiezen vooral voor de Toon omdat deze beschikt over een 7-inch aanraakscherm en extra snufjes, zoals het tonen van het weerbericht of file-informatie. Toon is modulerend. Een nadeel is dat je naast de aanschaf ook een abonnement moet nemen om van alle functies gebruik te kunnen maken.
Verder zijn er meer slimme thermostaten verkrijgbaar van merken als Honeywell en Nefit. Vooral Honeywell legt de focus op integratie binnen het Apple Homekit systeem.
Aanschaffen en installeren
De installatie van een slimme thermostaat is voor een specialist dagelijks werk. Wil je graag een professionele en snelle installatie van jouw thermostaat? Neem contact met ons op via de contactpagina.